Berkleba is opgericht als familiebedrijf in 1989 en heeft voor de toekomst nog heel veel potentieel, want tapes en lijmen worden steeds belangrijker. Eigenaren Matthi en Hanita willen niet hun hele leven zo hard blijven werken als ze nu doen, dus daarom is het zaak om vooruit te kijken. Hoe moet Berkleba verder als ze een stap terug doen of ermee stoppen? Wie neemt het dan over? Het liefst iemand met dezelfde bezieling voor het vak. Matthi en Hanita zouden het fantastisch vinden als een van hun kinderen Berkleba overneemt, maar dat is niet vanzelfsprekend. De komst van hun zoon Mathijs heeft de kans dat dit gebeurt vergroot. We hebben besloten de tijd te nemen om te onderzoeken of we Berkleba op termijn binnen de familie kunnen houden.
Hoe kwam Mathijs bij Berkleba terecht?
Matthi en Hanita hebben 3 kinderen. Van 2 van hen is duidelijk dat zij binnen Berkleba geen rol gaan spelen. Voor Mathijs bleef dit lang onzeker, ook al werden er van jongs af aan gesprekken over gevoerd. Hij wist zelf nog niet of hij het wel aan wilde gaan. Het feit dat niet de schoenen van 1, maar van 2 mensen gevuld moeten worden zet extra druk op de ketel. Mathijs is dan ook niet over één nacht ijs gegaan bij het nemen van zijn beslissing.
Een vriend van Matthi heeft een zoon die in zijn bedrijf werkzaam is. Hij vroeg Mathijs waarom hij het niet gewoon deed, want wat is er te verliezen? Lukt het niet, dan ben je alsnog een ervaring rijker. Ook vrienden van Mathijs zelf zeiden tegen hem: ‘Doe het, want dit is de kans van je leven!’
Vlak voor kerst 2020 hakte Mathijs de knoop door. Hij zou na zijn opleiding Commerciële economie bij Berkleba gaan werken om te onderzoeken of zijn toekomst hier ligt.
De start van Mathijs
In april 2021 was het zover, de eerste werkdag van Mathijs. De afspraak is dat hij minimaal 2 jaar de tijd neemt om te onderzoeken of het echt bij hem past. Hij is nu werkzaam als accountmanager en richt zich voornamelijk op de carrosseriebouw. In deze markt voelt hij zich al goed thuis en ook klanten zijn zeer over hem te spreken. Uiteindelijk gaat Mathijs zich in meer markten specialiseren en krijgt hij de taak om een salesteam op te bouwen.
De samenwerking
Samenwerken met je familie heeft voor- en nadelen. Je moet er altijd voor waken dat je privézaken thuis achterlaat, zodat het op de werkvloer alleen over werk gaat. Dit is een valkuil waar je makkelijk in stapt als je er niet alert op bent.
Matthi en Hanita zien het als een groot voordeel dat ze bij Mathijs aan een half woord genoeg hebben. Bovendien kan Mathijs makkelijker tegen hen zeggen waar het op staat dan iemand anders. Ook hulp vragen is door de ouder-zoonrelatie makkelijker.
Matthi en Hanita hebben daarnaast een aantal eigenschappen waarmee ze elkaar mooi aanvullen. Dat is waarom hun samenwerking zo succesvol is. Hanita beschrijft hoe mooi ze het vindt dat zij en Matthi in Mathijs een combinatie van deze eigenschappen terugzien. Het beste van 2 personen komt allemaal terug in hem. En Mathijs laat nu al dezelfde passie voor het vak zien als zijn ouders. Hij heeft de bezieling die Berkleba nodig heeft om nog verder door te groeien tot hét kenniscentrum voor lijmen en tapes in Nederland.