pasfoto Harm Keunen
Bij Berkleba zijn ze heel dedicated aan wat ze doen. Als we bellen met een probleem hebben ze altijd een passend antwoord. We doen professioneel zaken, maar op een hele fijne en persoonlijke manier.

Over Ebusco

Ebusco ontwerpt en produceert elektrische stadsbussen. Ze zijn gevestigd in Deurne en bestaan inmiddels 10 jaar. De eerste 7 jaar gebruikten ze materialen als aluminium en staal, maar sinds 3 jaar werken ze aan een composieten bus. Deze bus gaat ongeveer 3.000 kilo minder wegen dan de huidige bussen, waardoor met dezelfde accucapaciteit een veel grotere afstand afgelegd kan worden.

Hoe het begon

“Materialen van composiet kun je beter niet verbinden met de conventionele verbindingstechnieken”, legt Harm uit. Hij is, net als een aantal van zijn collega’s, werkzaam geweest in de luchtvaartindustrie, waar lijmen al heel normaal is. Hierdoor zijn ze bij Ebusco op lijmen uitgekomen. Na een aantal tests bleek dit nog niet zo eenvoudig als ze dachten. Tijd om hulp te zoeken dus. “In onze zoektocht zijn we bij Berkleba uitgekomen”, vertelt Harm. “Ze hebben veel ervaring in de lijmwereld. Met behulp van testen zijn we samen tot een proces gekomen dat we nu gebruiken in ons productieproces. We zijn bijvoorbeeld overgestapt naar een ander type lijm en andere voorbehandelingen. De lijmverbindingen zitten nu stabiel en sterk aan elkaar vast. Daarnaast kwamen we bij andere bedrijven die we benaderden vaak bij de salesafdeling terecht, waar ze ons technisch inhoudelijk niet verder konden helpen. Bij Berkleba was dit anders, er ontstond al snel een samenwerking. Samen zijn we gaan ontdekken wat het beste was. Ze staan ook altijd klaar als er een probleem is, ook al is het ’s nachts of in het weekend. Bij een standaard leverancier gebeurt dat niet.”

Ruimte voor groei

Harm: “In eerste instantie doe je dingen met de hand. Uiteindelijk gaan we de productie opschroeven en dan wil je eigenlijk niet meer na hoeven denken. De lijm moet altijd op de goede plek liggen, de voorbehandeling moet vanzelf gaan, je wilt geen extra stappen hebben en je wilt dat de producten altijd goed met elkaar verlijmd zijn. Ook daar heeft Berkleba goed in meegedacht. Met hun kennis van lijmtechnologie hebben ze ons op het goede spoor gezet. Daarom denken wij dat we hier over een jaar of 2 een mooie fabriek hebben staan, waarin wij de body van onze stadsbussen in elkaar lijmen.”

Altijd een passend advies

Harm vertelt dat er veel lijm nodig is om een bus in elkaar te lijmen. “Dit deden we met een lijmpistool. Ook hier kwam Berkleba weer met een goed advies: ga eens nadenken over de aanschaf van een lijmmachine. Dit bleek een zeer bruikbaar advies, dat we ook hebben opgevolgd door een machine bij hen aan te schaffen. Met het gebruik van deze machine zijn we uiteindelijk vele malen goedkoper uit dan voorheen. In de toekomst gaan we hopelijk toe naar een robot die de lijmrups voor ons gaat neerleggen. Ook gebruiken we inmiddels op een aantal plekken wat tape. Berkleba heeft daar veel kennis van en zij kunnen ons helpen keuzes te maken. Waar is lijm beter en waar is tape beter? Onze business is booming. In de hele wereld wordt er geëlektrificeerd. Ik hoop dat de samenwerking met Berkleba tijdens onze groei en professionalsering zo kan blijven als ‘ie is.”

Markt

Composieten verwerkende industrie

Deel succesverhaal

Terug naar overzicht
Lees het volgende succesverhaal

Als eerste onze updates ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij versturen 2 tot 4 keer per jaar een interessante nieuwsbrief.