VDL
Berkleba is een bedrijf waar alle mensen met passie hun werk doen en dat is voor ons als klant, duidelijk voelbaar.

VDL Systems en de lijmen van Berkleba: een hecht team

Het is altijd leuk als een nieuwe relatie contact met ons opneemt. Als ons dan ook nog wordt gevraagd mee te denken over het productieproces, zijn we helemaal in ons element. Structurele (lijm)oplossingen bedenken voor klanten is immers precies wat we willen doen. En waar we goed in zijn. Dat het testen soms dan lang duurt, is geen probleem. Het gaat om het resultaat voor de klant. En om kostenvoordeel. Zoals onlangs bij VDL Systems. We praten erover met Jeff Bogaers, senior inkoper bij VDL Systems en met onze specialist Matthi Rietrae. 

‘Berkleba heeft bij ons wel heel erg veel geduld getoond’, zegt Jeff lachend. “Maar goed, we gaan hier ook niet over één nacht ijs.”

Als machinebouwer ontwikkelt en bouwt VDL Systems machines voor de voedingsindustrie en levert machines over de hele wereld. Ze zijn gespecialiseerd in het bewerken van roestvast staal en aluminium. Bijzonder is dat VDL Systems het hele traject in huis uitvoert: van R&D en CAD/3D engineering tot volledige turnkey installatie. “Zo houden we de doorlooptijd altijd onder controle”, vertelt Jeff, “en kunnen we de kwaliteit en leverbetrouwbaarheid garanderen.”

Extreem hoge eisen, ook bij verlijmingen

De eisen die de voedingsindustrie stelt aan machines zijn extreem hoog. Logisch, je moet er niet aan denken dat er stukjes metaal of andere ongerechtigheden in voedsel terecht komen. Toen VDL Systems bij ons aanklopte voor een nieuwe methode van verlijming, realiseerden we ons dan ook meteen het belang daarvan.

Jeff: “Elke aanpassing aan het productieproces voeren we pas definitief door als we alle risico’s hebben geëlimineerd. En dat kan alleen maar door die aanpassing te testen, te testen en te testen. Ook in dit geval. En dan blijkt dat Berkleba een partner is die een zeer hoge materiaalkennis combineert met creatieve invalshoeken en zeker ook een eindeloos portie geduld.”

3 jaar intensief getest met diverse lijmoplossingen en verlijmingen

Matthi is gecertificeerd European Adhesive Specialist bij Berkleba. Hij vertelt: “Samen met Kees Zegers, hoofd R&D van VDL Systems, hebben we eerst het probleem in kaart gebracht. Vervolgens heb ik enkele lijmoplossingen aangedragen. We hebben gekeken naar verschillende materialen. Deze hebben we verlijmd en uitgebreid getest onder diverse omstandigheden en met diverse productiemethodes. Materiaal, vochtigheid, warmte, het zijn allemaal factoren die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan krimp en uitzetting. Als lijmspecialist heb je direct een aantal oplossingen in je hoofd, maar het gaat erom dé oplossing te vinden die in alle omstandigheden de beste is. In dit geval zijn we drie jaar bezig geweest. Niet continu natuurlijk, maar wel intensief. Uiteindelijk hebben we de juiste oplossing gevonden.”

Passie en plezier met de lijmleverancier

Jeff legt uit dat zo’n periode voor beide partijen heel goed is: “Er zijn geen problemen bij ons die je zo één, twee, drie kunt tackelen. Het zijn altijd lange processen, maar dat geeft ons ook de kans elkaar te leren kennen. Wij kiezen niet zomaar een nieuwe lijmleverancier, we willen echt gaan voor een lange, duurzame relatie. We moeten kunnen bouwen op een leverancier en er moet een vertrouwensrelatie ontstaan. Ik kan wel zeggen dat we die nu met Berkleba zeker hebben. Niet alleen qua kennis hebben ze het prima voor elkaar. De passie voor hun vak en het plezier dat ze uitstralen is uitzonderlijk, dat vind ik echt een meerwaarde. Het is altijd makkelijker te werken met mensen die plezier meenemen dan met mensen die alleen hun vak uitoefenen.”

Meedenken over productieproces en de lijmen levert geld op

Uiteindelijk zat de oplossing in de Acralock SA10 lijm. Goedkoper dan de lijm die VDL Systems voorheen gebruikte. Matthi: “Maar bij zo’n proces moet je niet alleen kijken naar de specifieke eigenschappen van de lijm of de kosten daarvan. Het lijmen is immers onderdeel van het productieproces en elke minuut die je daarbij wint levert de klant geld op. Het is ons vak daar ook goed over na te denken. Vaak zijn er qua lijmeigenschappen alternatieven die net zo goed zijn, maar waarvan dan meer nodig is, of die in kleinere cartridges geleverd worden. Dat betekent verlies, of meer handling als je de cartridges moet wisselen en dat wil je niet. De cartridges die we nu gebruiken hebben 28% meer inhoud en zijn anders afgevuld, zodat er minder verloren gaat. Zo kun je op jaarbasis flink besparen.”

Win-winsituatie: geurloze lijm die perfect werkt

Jeff: “En dat is exact wat ik bedoel met het  creatief meedenken van Berkleba en dat maakt zo’n lang traject zo leuk en waardevol. Kijk bijvoorbeeld naar de geur van de lijm. In de nieuwe lijm zit geen Amine en juist dat zorgde voor een penetrante geur in de fabriek. Dat heeft Berkleba mooi opgelost voor ons. Het mooie is bovendien dat Berkleba het totale assortiment aan tapes en lijmen kan leveren, vrijwel alles uit voorraad. Dat betekent voor ons one-stop-shopping en betrouwbare levering. Ook dat is voor ons weer een financieel voordeel. Zo zijn we een hecht team geworden met voor beide partijen een win-winsituatie.”

Lijminformatie: SA10-serie, 2e generatie MMA-lijm

Deze lijm bestaat uit twee geavanceerde componenten in een 10:1 mengverhouding. Deze 2de generatie MMA lijm combineert hoge afschuifsterkte met een uitstekende taaiheid en medium rek. Het is een universele en primer loze metaal verbindingslijm. De SA10 serie is beschikbaar in verschillende lijm en activator combinaties met opentijden van 5 minuten tot 35 minuten en beschikbaar in twee kleuren. De SA10 is ontworpen om aluminium en RVS te verlijmen zonder gebruik van primers en met een minimale of geen oppervlakte voorbereiding.

Markt

Maakindustrie

Deel succesverhaal

Terug naar overzicht
Lees het volgende succesverhaal

Als eerste onze nieuwste updates ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Wij proberen 2 tot 4 keer per jaar een interessante nieuwsbrief samen te stellen.