Op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek liggen 2619 militairen begraven. Onder hen vele jonge Canadezen aan wiens leven tijdens hun strijd voor onze vrijheid in de Tweede Wereldoorlog abrupt een einde kwam. Om hun eer te betonen vindt van 29 april tot en met 21 mei 2023 het evenement ‘The faces of Groesbeek’ plaats. Ruim 1700 militairen krijgen een gezicht doordat foto’s van deze jonge mannen op standaards bij hun graven worden geplaatst. Want, zo vindt de organiserende stichting, zij mogen niet vergeten worden.

Begraafplaats 2 385x542

Foto’s bevestigen

Daar denken wij bij Berkleba ook zo over. Daarom twijfelden we niet toen Fred Hulsman, één van de vrijwilligers binnen de stichting, ons om hulp vroeg bij het bevestigen van de foto’s op de standaards. Hij bezorgde ons het aluminium waar de standaards van gemaakt zijn en het Dibond® waar de foto’s op gedrukt zijn. Vervolgens ging Wim aan de slag in onze testruimte.

Tape of lijm?

Wim testte de verbinding met een dubbelzijdige tape en met lijm. Zowel de dubbelzijdige acrylic foamtape (HPA direct foam) van AFTC als de MMA-lijm SA1 van Acralock bleken geschikt voor dit project. Beide producten zijn namelijk weersbestendig én bieden een duurzame verbinding. Belangrijk voor de stichting, die geen financiële middelen heeft om de standaards en foto’s met regelmaat te vernieuwen.

Begraafplaats 3 493x277

Fred’s keuze viel uiteindelijk op de SA1 MMA-lijm. “De 2 componentenlijm vonden wij het best geschikt. In totaal hadden we circa 2.000 foto’s en bevestigingsplaatjes te verlijmen. Dankzij de lijm verliep dit erg vlot en makkelijk. We zijn heel blij met de hulp en sponsoring van Berkleba bij ons project!”.

 

 

Inmiddels zijn alle standaards gereed en is de stichting klaar voor de aftrap van ‘The faces of Groesbeek‘. Wij wensen de stichting veel succes met dit mooie evenement ter nagedachtenis aan deze Canadese vrijheidsstrijders!