Wat is acrylic schuimtape?

En wat maakt deze tape tot de sterkste en duurzaamste tape die er is?

Acrylic schuimtapes zijn gesloten cellige producten. Tijdens het productieproces wordt de tape, nadat deze op de liner is aangebracht, met behulp van uv-licht uitgehard. Hierdoor zijn deze tapes extreem goed bestand tegen veroudering, UV-licht en overige weersinvloeden zoals vocht, water, grote temperatuurschommelingen of reinigingsmiddelen. In combinatie met de extreem hoge kleefkracht maakt dit de HPA acrylic schuimtape tot een volwaardig alternatief voor alle vormen van mechanisch verbinden of monteren zoals boren, lassen, popnagelen en schroeven.

De eigenschappen van acrylic schuimtape

De High Performance Acrylic Schuimtapes van AFTC bieden het gemak van tape en de duurzaam sterke verbinding van onder andere schroeven, popnagels, lassen en vloeibaar lijmen. Omdat deze High Performance Acrylic Schuimtapes (afgekort HPA tapes) geproduceerd worden met 100% drukgevoelige acrylaatlijm, zijn ze extreem duurzaam en bieden ze een uitstekende weerstand tegen veroudering en weersomstandigheden. Je zou kunnen zeggen dat het feitelijk lijm in de vorm van een tape is. Dit maakt deze acrylic schuimtape de perfecte match voor het verlijmen van veel verschillende materialen. Denk aan aluminium, staal, kunststof en glas, maar ook aan materialen met een lage oppervlakte-energie zoals ABS, PP/PE, EPDM en POM.  

De visco-elastische eigenschap van de High Performance Acrylic Schuimtape zorgt ervoor dat de tape de contouren van het oppervlak blijft volgen. Door de vulling van de tape met zogenaamde microspheres (zeer kleine glasbolletjes), ontstaat een hoge interne sterkte (cohesie) in de tape. Daarnaast bieden deze microspheres ook ondersteuning bij het “vloeibaar” houden van de tape. Ze kunnen de contouren van het oppervlak blijven volgen, ook vele jaren na het toepassen van de tape. Door deze continue “vloeibare toestand” dringt de tape in alle poriën van het materiaal en gaat een adhesieve verbinding aan.

Als de tape onder druk wordt gebracht zorgt de elasticiteit voor interne sterkte en de viscositeit voor lagere inwendige spanningen. Hierdoor kan deze tape (in tegenstelling tot de traditioneel gebruikte schuimen zoals PE en PU) veel hogere statische en dynamische belastingen aan. Als de druk weer afneemt keert de tape terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Met bovenstaande eigenschappen is de ontwerpvrijheid om vele materialen te verbinden naar een volgend niveau getild. 

Waarom zijn acrylic schuimtapes geschikt voor duurzame verbindingen?

Acrylic schuimtapes worden steeds vaker ingezet als vervanger van lassen, popnagels en schroeven. Bij deze traditionele vormen van verbinden gelden de volgende nadelen:

  • Het materiaal raakt altijd beschadigd. Bij lassen door het inbrengen van warmte en bij schroeven of popnagels door het boren van gaten.
  • De krachtdoorvoering vindt alleen plaats op de positie waar de verbinding is gemaakt. Bij lassen is dit de lasnaad en bij schroeven of popnagels de plaats waar de schroef of popnagel zit.
  • Het zijn nagenoeg altijd starre verbindingen en daardoor zijn ze niet in staat om thermische uitzettingscoëfficiënten op te vangen bij het verbinden van twee verschillende materialen.
  • Schroefkop en popnagels zijn nagenoeg altijd zichtbaar.
  • Er is een grote kans op onesthetische corrosie, die bovendien de duurzame verbinding in gevaar brengt.

Bij het gebruik van acrylic schuimtapes zijn de genoemde nadelen niet van toepassing:

  • Het oppervlak raakt niet beschadigd. Dit geeft een mooiere uitstraling aan je eindproduct en de kans op corrosie is volledig geëlimineerd.
  • Het volledige oppervlak wordt benut om de kracht door te voeren.
  • Door het inzetten van tapes met diverse diktes kunnen thermische uitzettingscoëfficiënten volledig opgevangen worden.
  • De acrylic schuimtapes zijn 100% waterdicht, waardoor ze ook als een vervanger voor sealant (afdichtmiddel) ingezet kunnen worden. De productie kan direct door en hoeft niet te wachten tot de sealant droog is.
  • Het grootste onderscheid van HPA tapes ten opzichte van traditionele schuimtapes zoals PE en PU schuimen, is de levensduur. Mits op de juiste manier verwerkt, wordt een levensduur van ten minste 25 jaar bevestigd door fabrikant AFTC. De tape verkleurt niet door UV, water, vocht, temperatuurschommelingen of chemicaliën in reinigingsproducten.

Hoe wordt acrylic schuimtape geproduceerd?

Acrylic schuimtape wordt geproduceerd door middel van een extrusieproces, waarbij de vloeibare acrylaatlijm op de liner wordt aangebracht. Vervolgens wordt de lijm door middel van UV-licht uitgehard, waardoor de interne sterkte van het product enorm toeneemt. Dit heeft wel een nadeel: omdat het UV-licht niet dieper dan 3mm kan doordringen in de vloeibare lijm, is het niet mogelijk om deze tapes dikker te maken dan 3mm. 

De acrylic schuimtape is in veel gevallen ook voorzien van een topcoating. Dit is een extra laagje dat de tape geschikt maakt voor speciale toepassingen, zoals het verbinden van materialen met een zeer lage oppervlakte-energie zoals PP en PE.

De acrylic schuimtape wordt geproduceerd in ongeveer 75 verschillende soorten. Ze variëren in dikte tussen 0,1 mm en 3 mm en zijn verkrijgbaar in grijs, zwart, wit en transparant. Er is altijd een oplossing te vinden voor de montage of constructietoepassing die je zoekt. Zelfs Low Surface Energy (LSE) materialen zoals siliconen, teflon, PP/EPDM, keramiek en andere (poeder)coatings kunnen nu met de introductie van de standaard LSE oplossing (4005) en de nieuwste telg de LSE (4011) probleemloos worden verbonden. De 4005 heeft in sommige gevallen nog een primer nodig om een goede verbinding te garanderen, bij de 4011 is dit overbodig.

Meest verkocht bij Berkleba

De onderstaande acrylic schuimtapes verkopen we het meest. Los van de standaard eigenschappen die voor alle varianten gelden, benoemen we per variant de onderscheidende eigenschappen.

HPA transparant (4002)

De HPA transparant is de meest verkochte variant. Deze alleskunner levert glasheldere, onzichtbare verbindingen op en verkleurt niet onder invloed van UV.

HPA Direct foam (4001)

De Direct foam is de tweede favoriete alleskunner met zeer hoge kleefkracht. Deze kwaliteit kan worden toegepast op bijna alle oppervlakken en is verkrijgbaar in antraciet, grijs en wit.

HPA GP, General purpose (4003)

Deze tape kan zowel op (dunne) gladde als ruwe oppervlakken een spanningsvrije verbinding opbouwen. De HPA GP is verrijkt met een topcoating, waardoor hij een zeer hoge aanvangskleefkracht heeft. De tape is goed bestand tegen weekmakers. 

HPA Low Surface Energy (4005)

De Low Surface Energy variant (LSE) heeft als unieke eigenschap dat deze geschikt is voor moeilijk of niet te verlijmen materialen als LSE kunststoffen (PP of PE) en gepoedercoat metaal.