Wist je dat je aluminium heel goed kunt lijmen zonder tijdrovende of risicovolle voorbehandelingen?

Wie vaker met aluminium werkt, weet dat het lijmen hiervan een tijdrovende en risicovolle klus kan zijn. Het lijmproces bestaat meestal uit 4 stappen:

  1. Reinigen
  2. Schuren
  3. Primeren (of nogmaals reinigen)
  4. Lijmen

Als je deze stappen zorgvuldig uitvoert, ben je verzekerd van een sterke en structurele lijmverbinding, maar er kleven wel nadelen aan. Het is tijdrovend en niet zonder risico, want:

  • Primers bevatten vaak gevaarlijke stoffen.
  • Veel gebruikte reinigers, zoals aceton, zijn agressief.
  • Hoe meer handelingen er nodig zijn in een lijmproces, hoe groter de kans op fouten. Zodra een stap niet zorgvuldig wordt uitgevoerd, dan kan dit nadelig zijn voor de lijmverbinding.

Om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten ontwikkelde Acralock 2 bijzondere MMA (methylacrylaat) lijmen, SA1 en SA10. Deze ‘primerless structural adhesives’ zijn geschikt om aluminium snel en zonder risico’s te verlijmen. Schuren en voorbehandelen behoren hiermee tot het verleden. Eenvoudig reinigen met de AP1 reiniger volstaat om een structurele lijmverbinding tot stand te brengen.

Het lijmproces op aluminium met de SA1 of de SA10 bestaat dus uit slechts 2 stappen:

  1. Reinigen met AP1
  2. Lijmen

Om te begrijpen waarom aluminium doorgaans een aparte voorbehandeling nodig heeft, leggen we dit graag uit.

Meer over aluminium

Aluminium is een bijzonder sterk en buigzaam materiaal en bovendien vele malen lichter in gewicht dan andere metaalsoorten. Het is goed beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals water en lucht, dankzij een dun laagje geoxideerd aluminium. Daarom wordt het veel gebruikt in de carrosseriebouw, scheepsbouw en auto-industrie.

Waarom is lijmen op aluminium anders dan op bijvoorbeeld staal, glas of kunststof?

De oxide laag heeft naast de genoemde voordelen ook een nadeel. Lijm hecht namelijk niet goed op oxide, waardoor het laagje eerst verwijderd moet worden. Vandaar het proces van reinigen, schuren en primeren/reinigen. Na verwijderen van de oxide laag kunnen de gangbare lijmen hechten op aluminium. 

Met de MMA lijmen van Acralock is dit verleden tijd. Door de bijzondere formule van de SA1 en SA10 dringt deze lijm door de oxide heen en hecht het voorbij de oxide, op het aluminium.

Veel van onze klanten uit de carrosseriebouw en liftenbouw weten uit ervaring wat de voordelen van de SA lijmen zij bij het verlijmen van aluminium. Zij willen nooit meer terug naar de oude lijmtechnieken. Als je dus een snellere en veiligere manier zoekt om aluminium te lijmen en wilt weten of de methacrylaat lijmen SA1 of SA 10 ook geschikt zijn voor jouw toepassing, neem dan contact met ons op.

Bel ons: 024 366 0621 (geen consumentenverkoop)

Mail ons: info@berkleba.nl

We helpen je graag verder.