Ducttape

Ducttape is ontstaan in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Vesta Stoudt, een vrouw die werkzaam was in een reguliere fabriek, was bang dat de soldaten kostbare tijd kwijt zouden zijn aan het drooghouden en afsluiten van hun ammunitie. Ze schreef een brief aan de president, die ontwikkelaars aan het werk zette. Dit leidde tot een nieuw product: dunne katoenen ducttape, gecoat in waterbestendig polyethyleen, met een laag rubbergebaseerde grijze lijm. De tape was makkelijk te bevestigen en te verwijderen en werd al snel toegepast bij het repareren van militaire uitrustingen. De tape kreeg zijn naam doordat de militairen het “duck tape” noemden.

Opbouw ducttape

Ducttape is een enkelzijdige tape. Hiervoor heb je om te beginnen een stof nodig. Deze bepaalt de kwaliteit, sterkte en recht afscheurbaarheid van de tape. Het vormt de ruggengraat van de ducttape. Verder moet de tape bestand zijn tegen water en slijtage. Dit gebeurt door het aanbrengen van een polyethyleen coating op de stof, ook wel de “drager” genoemd. Deze kunststof coating is flexibel en zorgt voor een betere hechting op oneffen ondergronden. Het polyethyleen wordt gesmolten en met een machine goed op de stof aangebracht. Het doek met coating wordt vervolgens op rollen gerold tot de verdere verwerking. Tot slot moet de tape natuurlijk een lijmlaag krijgen. Reguliere tapes hebben meestal een lijmlaag die minder bindend is dan die van ducttape. De lijm wordt samengevoegd met een rubberen samenstelling die zorgt voor een langetermijnhechting. De lijmlaag op ducttape wordt in een veel dikkere coating aangebracht dan op bijvoorbeeld een masking tape.

Kwaliteit

Ducttape is op veel manieren en voor veel toepassingen te produceren. De kwaliteit en de prijzen kunnen hierdoor ook sterk uiteenlopen. Zowel de stof, de lijmsoort als de drager zijn bepalend voor de kwaliteit van de ducttape.

De stof

Laten we beginnen bij de ruggengraat van de tape, de stof. Die is erg belangrijk voor de kwaliteit van het product. Hoe hoger het aantal draden per inch, ook wel MESH genoemd, hoe makkelijker en rechter het product zich laat afscheuren. Standaard ducttape zit rond de 30 MESH, de hoogste kwaliteit kan oplopen tot wel 80 MESH. De stof kan bestaan uit rayonweefsel, echt linnen of alle vormen tussen deze twee materialen in, die dan vaak de naam “cloth” krijgen. De minst goede kwaliteit is rayonweefsel, die ook gelijk het goedkoopst is. Echt linnen is duur en wordt om deze reden weinig gebruikt. Cloth dekt het grootste marktaandeel en hiermee is de hoogste kwaliteit te realiseren. 

Lijm

De lijm van de ducttape kan bestaan uit zogenaamde ‘hot melt’, kunstharsrubber of natuurrubber. Hot melt levert de minste kwaliteit en smelt bij hogere temperaturen. Hierna volgt kunstharsrubber. Dit materiaal is synthetisch en afgeleid van natuurrubber. Natuurrubber levert de beste kwaliteit op. De basisgrondstof van natuurrubber is, het woord zegt het al, rubber. Deze wordt vloeibaar gemaakt door het toevoegen van additieven die tijdens het productieproces weer uitdampen. Dit resulteert echter in een lagere productiesnelheid, wat zorgt voor een hogere prijs. Naast de grondstof van de lijm, is ook het aanbrengen van de lijm van invloed op de kwaliteit. Hoe hoger de kwaliteit van het coatingproces en hoe beter de lijm onderling verbonden is, hoe beter hij verbonden is met de drager. Dit proces is van grote invloed op het wel of niet achterlaten van lijmresten.

Drager

Voor de drager wordt praktisch altijd gebruik gemaakt van polyethyleen (PE). De dikte en dichtheid van de polyethyleen zijn van belang voor de kwaliteit. Een voorbeeld: een PE-drager met een hoge dichtheid kan een korte tijd zandstralen tot een hoek van maximaal 45 graden en schuurmachines weerstaan. De drager kan ook bestaan uit PVC, aluminium, katoen, papier of polyester.

Op onderstaande afbeelding is een duidelijk kwaliteitsverschil te zien. Links de ducttape van een andere aanbieder, midden en rechts de ducttape van Berkleba. Bij de andere ducttape is zichtbaar minder aandacht besteed aan de kwaliteit van de lijmlaag, waardoor de tape meer lijmresten achterlaat bij het verwijderen.

Ducttapes

Testen

In Amerika bevindt zich de American Society of Testing and Materials. Hier worden minimale eisen gesteld waaraan een product moet voldoen. Bij het testen van ducttape kijken ze naar twee dingen. De hechtingskracht van de lijm op een oppervlak en de hechtingskracht van de lijm op de cloth. Een veelgebruikte manier om deze eigenschappen te onderzoeken is om de tape op een roestvrijstalen plaat te plakken en vervolgens te meten hoeveel kracht het kost om de tape weer los te trekken. De plaat wordt vervolgens onderzocht op de hoeveelheid lijmresten die achterblijft en men gaat na in welke mate de lijm los is gekomen van de cloth drager. Deze tests zijn echter niet altijd toepasbaar. Overige kwaliteitseisen die aan ducttape gesteld kunnen worden hebben betrekking op:

  • De duur tot optimale kleefkracht
  • De hoeveelheid geluid bij het afwikkelen
  • Thermische- en chemische bestendigheid
  • Dikte
  • Kleur
  • Elektrische eigenschappen
  • Interne sterkte
  • Veroudering
  • UV-bestendigheid

Logischerwijs zijn hiervoor andere tests nodig om de kwaliteit van de tape te kunnen beoordelen.

Overige kenmerken

De UV-bestendigheid van de ducttape wordt bereikt door het toevoegen van UVA- (UV-absorbers) en HALS- (hindered amine light stabilizers) componenten in de lijm. Thermische en chemische bestendigheid wordt bereikt door keuze van het type weefsel en/of PE-folie waarvan de ducttape gemaakt wordt.

Geluidsreductie bij ducttape is eigenlijk niet toegepast. Je ziet wel dat bij ducttape met een gekalanderde lijmlaag (aangebracht met rollers) het geluidsniveau lager is dan bij een ducttape met een synthetische rubber lijmlaag (aangebracht met nozzle/spuitkop).

Ducttape van Berkleba

Toepassingen

Ducttape kun je bijna overal voor gebruiken. Onderstaand enkele voorbeelden van eisen er per markt.

Markt Eisen Toepassing
Consument Lage kwaliteit Zeer brede toepasbaarheid
Algemene industrie Lage tot gemiddelde kwaliteit Zeer brede toepasbaarheid
Asbestsanering Hoge kleefkracht Afsluiten asbestzakken en ramen
Luchtkanalen Hoge kleefkracht en duurzaamheid Afdichten van overgangs-stukken in de kanalen
Podium (GAFFA-tape) Geen lijmresten Bundelen van kabels die warm worden. Mag geen lijmresten achterlaten.
Zandstralen Geen lijmresten, bestand tegen zandstralen/schuurmiddelen Afplakken van niet te stralen delen in b.v. de autoschade

 

Dit is nog maar een kleine greep uit de markten waarin ducttape wordt toegepast. Door een grote diverse vraag vanuit de markt zijn er voortdurend nieuwe soorten in ontwikkeling. Bij Berkleba hebben we een aantal soorten ducttapes in ons assortiment: 2010, 2011, 2012 en 2020. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.