Als je op professionele basis werkt met industriële lijm weet je dat er een grote diversiteit is aan lijmen en dat er hoge eisen aan lijm en lijmverbindingen worden gesteld. Dat is niet voor niets zo. Industriële lijmen worden steeds vaker gebruikt ter vervanging van mechanische verbindingen zoals lassen, schroeven of popnagels. Voor elke toepassing gelden weer andere eisen waar de lijm aan moet voldoen. Deze eisen zijn daarnaast ook van belang voor de gezondheid van de professionals die met deze lijmen werken. Op een aantal lijmen vind je bijvoorbeeld gevarensymbolen en er kunnen specifieke veiligheidsvoorschriften gelden voor het gebruik ervan.

Eisen

Om je een concreter beeld te geven van het werken met industriële lijmen, lichten we een aantal veelvoorkomende eisen voor je toe.

Flexibiliteit of sterkte

Afhankelijk van hoe sterk een verbinding moet zijn, moet je een keuze maken tussen flexibiliteit of sterkte. De gouden regel: hoe sterker de verbinding moet zijn, hoe meer de lijmlaag inlevert op flexibiliteit. Flexibiliteit is echter heel vaak nodig voor demping en het opvangen van trillingen. Het is daarom belangrijk de juiste balans tussen deze twee te vinden voor jouw toepassing.

Samensmelten van materialen

Een andere eis aan een lijm kan zijn dat de lijmverbinding moet zorgen voor een ‘samensmelting’ van twee kunststoffen tot één nieuw materiaal. Het nieuwe materiaal is dan sterker dan de oorspronkelijke materialen. Deze eis wordt vaak gesteld bij het maken van displays voor winkels. Of kunststof bakken die je terug ziet in winkelschappen.

Zichtbaarheid

Om esthetische redenen kan het belangrijk zijn dat de lijmverbinding onzichtbaar is én blijft, onder alle omstandigheden. Dit betekent een industriële lijm die niet verkleurt en die zonder luchtbelletjes of craquelé effect opdroogt.

Soorten industriële lijm en hun toepassingen

Om aan de verschillende eisen van professionele gebruikers te kunnen voldoen onderscheiden we in ons assortiment een zestal industriële lijmen. Daarmee kunnen we onze klanten nagenoeg altijd een kwalitatief goede en duurzame oplossing bieden voor hun verbindingsvragen. Omdat we gezondheidsrisico’s graag zoveel mogelijk beperken houden we een minimaal aantal lijmen met schadelijke stoffen in ons assortiment. Onderstaand lichten we per lijmsoort toe waarvoor ze het best geschikt zijn.

MS-Polymeerlijm

Berkleba MS-Polymeerlijmen (afgekort BMSP-lijm) zijn soepele, zeer sterke, synthetische lijmen. Ze zijn flexibel en hechten zelfs op vochtige oppervlakken. Daarnaast beschikken ze over een zeer grote slagvastheid. Deze veelzijdige lijmen kunnen worden toegepast op nagenoeg alle materialen. Na volledige uitharding zorgt een MS-Polymeerlijm voor een permanente en elastische verbinding die uiterst sterk is. MSP-lijmen zijn vrij van gevaarlijke stoffen en zijn overschilderbaar.

In ons assortiment vind je drie verschillende BMSP-lijmen:

  • BMSP700 wordt voornamelijk toegepast in de carrosseriebouw voor het afdichten van naden.
  • BMSP800 voor het monteren van wanden, vloersystemen, aluminium of polyester profielen of frames en overige toepassingen in de carrosseriebouw in de transportsector.
  • BMSP900 zien we met name terug in de sign- en displaymarkt. BMSP900 is een echte krachtpatser waarmee signing en displays zonder het gebruik van klemmen worden gemonteerd.

Methyl methacrylaat tweecomponentenlijm (MMA-lijm)

MMA-lijmen zijn ontwikkeld voor flexibele, permanente lijmverbindingen. Door de hoge elasticiteit vangt de lijm trillingen op en zorgt voor demping tot een lijmdikte van wel 5 cm! De naam zegt het al, deze lijm is een zogenaamde twee componentenlijm. Dit houdt in dat de lijm bestaat uit 2 losse componenten, hars en harder, die tijdens het toepassen pas gemengd worden. Al onze methyl methacrylaat tweecomponentenlijmen zijn verkrijgbaar in meerdere open tijden, van 5 minuten tot zelfs 2 uur. Afhankelijk van een productieproces kies je voor de lijm met de gewenste open tijd.

Voor elk materiaal hebben we een MMA-lijm van Acralock in ons assortiment. En voor elke variant geldt dat voorbehandelen met primer niet nodig is. Zelfs niet op aluminium of op zogenaamde LSE materialen als PE of PP. Onze PP1-lijm levert op PP of PE de sterkste lijmverbinding op die er bestaat!

MMA

  • SA10 is beschikbaar in twee kleuren. De lijm is ontworpen om aluminium en RVS primerloos te verbinden. Tevens is deze lijm geschikt voor constructief verbinden van nagenoeg alle kunststoffen en composieten. SA10 wordt dan ook veel gebruikt in de carrosseriebouw en sign- en displaymarkt.
  • SA1 is een universele en primerloze metaalverbindingslijm. Tevens geschikt voor het verlijmen van moeilijk te verlijmen oppervlakken zoals RVS, nylon, poly DCPD, rubber en gegalvaniseerde metalen. Wordt ook gebruikt voor het verlijmen van materialen die na verlijming door een poedercoatproces moeten.
  • GB10 werd ontworpen om aluminium, RVS, enkel en dubbel veiligheidsglas en keramisch gecoat glas primerloos te verbinden. Door de hoge rek van minimaal 350% is deze lijm ook geschikt om gecoate oppervlaktes te verlijmen, zonder dat de coating ‘cracks’ gaat vertonen. Tevens is deze lijm geschikt voor verbinden van nagenoeg alle kunststoffen en composieten. GB10 wordt veel gebruikt in de sign- en displaymarkt. Maar ook professionals in de carrosseriebouw maken graag gebruik van deze lijm. Zij verlijmen bijvoorbeeld polyester platen met GB10. Doordat deze lijm maar 85 graden wordt ontstaat een mooie egale verlijming die niet zichtbaar is.
  • PP1 bestaat uit twee geavanceerde componenten, speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van moeilijk verlijmbare kunststoffen (LSE) zoals PE, PP, POM en PTFE. Met name professionals uit de carrosseriebouw zijn erg blij met deze lijm. LSE materialen kunnen hiermee namelijk zowel onderling als ook met elkaar verlijmd worden. Een mooi voorbeeld hiervan zijn glas/PP sandwichpanelen. Deze worden in de carrosseriebouw toegepast als lichtgewicht vloeren in diverse vrachtwagens en aanhangers. Deze panelen hebben als voordeel dat ze vele malen lichter zijn dan traditionele houten panelen. Het grote nadeel van de glas/PP panelen is dat er door de lage oppervlaktespanning van dit materiaal nagenoeg geen enkele lijm in staat is hierop de hechten. In onze PP1 is echter een etsend/beitsend middel verwerkt waardoor een nieuw chemisch molecuul wordt gecreëerd tussen de twee lijmdelen. Dit nieuwe chemische molecuul is vervolgens onomkeerbaar gehecht aan het materiaal waardoor het nagenoeg nooit meer los kan komen. Hierdoor is het tóch mogelijk om de lichtgewicht panelen op een kwalitatief goede en duurzame manier toe te passen in de carrosseriebouw. Tot slot is PP-1 ook geschikt voor het verlijmen van alle thermoplastische kunststoffen en metalen.

Cyanoacrylaatlijm (CA-lijm)

Cyanoacrylaatlijm (afgekort CA lijm) is de officiële naam van zogenaamde snellijm, ook wel secondelijm genoemd. De omschrijving zegt het al, cyanoacrylaatlijmen worden gebruikt voor snelle reparaties en montage. Het zijn kleurloze en transparante snellijmen op methyl- of ethylbasis. De lijmen leveren een hechting binnen zeer korte tijd.

Omdat elke lijmbehoefte anders is, kun je diverse soorten cyanoacrylaatlijm kopen bij Berkleba. In ons assortiment vind je de volgende mogelijkheden:

Bca 401 410 Bov 7455 Verzameling 120x90

  • BCA401 – Snellijm medium vloeibaar is ontwikkeld voor snelle reparaties en montage van moeilijk verlijmbare materialen, die een gelijkmatige spanningsverdeling en een hoge trek- en/of schuifsterkte vereisen. Hij is geschikt voor reparaties van een breed scala aan materialen, waaronder metaal, kunststof en elastomeer. Deze snellijm is ook uitstekend geschikt voor het verlijmen van poreuze materialen zoals (natuur)rubber, hout, papier, leer en stof. BCA401 wordt veelal gebruikt in de sign- en displaymarkt.
  • BCA 406 – Premium snellijm dun vloeibaar kan nagenoeg alle materialen snel en onzichtbaar verbinden. Gebruik je deze lijm in combinatie met de B-770 primer, dan is deze ook geschikt voor het verlijmen van laag energetisch kunststoffen (LSE) zoals PE, PP, POM en PTFE.
  • BCA 416 – Snellijm dik vloeibaar is een veelgebruikte lijm door professionals in de sign- en displaymarkt. Deze universele cyanoacrylaatlijm koop je als je een snellijm zoekt met een hoog vullend vermogen. De lijm is geschikt voor het verlijmen van metalen, rubbers, kunststoffen, elastomeren, hout, papier, leer en katoen. Door zijn hoge viscositeit kun je deze ook gebruiken bij minder gladde oppervlakken.

Oplosmiddelhoudende lijm

Bij oplosmiddelhoudende lijmen zijn lijmpolymeren al in opgeloste vorm in de verpakking aanwezig. De lijm bindt wanneer het oplosmiddel verdampt. Deze lijmen zijn perfect voor het maken van extra sterke én glasheldere verbindingen. 

Categoriefotos oplosmiddelhoudende lijmenIn ons assortiment vind je twee verschillende oplosmiddelhoudende lijmen:

  • EC7 is een hoog viskeuze lijm met een hoog vullend vermogen. De EC-7 is onder andere ontwikkeld voor het verlijmen van gegoten en geëxtrudeerd PMMA en PET-G. Door zijn hoog vullend vermogen kan de EC-7 ook gebruikt worden bij onnauwkeurige zaagsneden.
        • EC00 werd ontwikkeld voor extreem capillaire verlijmingen. Deze lijm is zeer laag viskeus (dunner dan water) en is geschikt voor het maken van extra sterke en glasheldere verbindingen zonder luchtbellen. EC00 kan gemengd worden met EC7 om zodoende de juiste viscositeit te halen voor elke toepassing. De EC-00 is geschikt voor het verlijmen van gegoten en geëxtrudeerd PMMA en PET-G tot een dikte van maximaal 5mm. Als de lijmverbinding          volledig is opgebouwd is het materiaal geschikt voor verdere verwerking zoals frezen, zagen of vlampolijsten.

Door de speciale formule vlekt de EC-00 niet op het PMMA. Daarnaast heeft de lijm een ingebouwde vertrager van enkele seconden, zodat deze gelijkmatig in de lijmnaad kan vloeien.

UV-lijm

UV-lijmen zijn lijmen die uitharden met behulp van UV-licht. Het zijn dus niet-chemisch bindende lijmen en dat maakt dat ze niet geschikt zijn voor toepassingen waarbij de verbinding erg zwaar wordt belast. Ze worden dan ook het meest gebruikt in de glas- en kunststofverwerkende industrie voor onder andere productie van displays, POI-materialen of meubels. Vaak moeten verbindingen onzichtbaar zijn en kristalhelder, net als de verlijmbare materialen. UV-lijmen zijn hier uitermate geschikt voor. Ze hechten, net als andere lijmsoorten, het beste op schone materialen. Het is dan ook van groot belang dat de materialen vooraf schoon, vetvrij en stofvrij gemaakt worden. Omdat UV-lijm pas gaat hechten na het aanzetten van een UV-lamp, heb je voldoende tijd om de 2 lijmdelen goed op elkaar te positioneren. Lijmverbindingen met UV-lijm bieden de mogelijkheid om een esthetisch mooi eindproduct te maken, want de lijmverbinding is onzichtbaar. Met een hoog capillaire UV-lijm is het goed zichtbaar wanneer de lijmnaad is volgelopen met de lijm.

Categoriefotos UV lijmenDe UV-lijmen van Berkleba zijn super vullend: 

  • BUV-01 is speciaal ontwikkeld om PMMA, PET-G, PC, ABS, PS en PVC te verlijmen door het gebruik van een UV-lichtbron of zichtbaar licht. De lijm blijft transparant en verkleurt niet.

Deze lijm is capilair en loopt daardoor mooi in de lijmnaad.

  • BUV-02 kan net als BUV-01 worden gebruikt om PMMA, PET-G, PC, ABS, PS en PVC te verlijmen door het gebruik van een UV-lichtbron of zichtbaar licht. Ook deze lijm blijft transparant en verkleurd niet. BUV-02 onderscheidt zich van BUV-01 omdat BUV-02 als enige UV-lijm in Nederland watervast én vullend is.

Hotmelt lijm

Hotmelt lijmen zijn ontzettend sterk én gemakkelijk te verwerken. Ze worden voornamelijk gebruikt als alternatief voor verpakkingstape voor het sluiten van dozen of andere verpakkingen. Hotmelt lijmen zorgen voor een sterkere verbinding dan tape. Bovendien kun je met behulp van hotmelt lijmen sneller werken.

Bij Berkleba koop je breed inzetbare hotmelt lijmsticks voor het duurzaam verbinden van diverse materialen: Categoriefoto hotmelt

  • BHM01 biedt ook bij lage temperaturen een goede elasticiteit en een uitstekende flexibiliteit. Deze lijm is speciaal ontwikkeld voor het snel en veilig verlijmen van metalen, hout, keramiek, stoffen, papier en karton. En is tevens geschikt voor kunststoffen zoals PS, ABS, Hard PVC, Acrylaat, PC en leder. De grondstoffen voor dit product voldoen aan de FDA-richtlijn 175.105. Deze lijm mag daarom gebruikt worden voor het verbinden van materialen die in contact komen met voedingsmiddelen.

Wil je weten welke lijmen het best geschikt zijn voor jouw toepassing(en)?

Neem dan contact met ons op via 024 3660621 of info@berkleba.nl. We geven je graag advies!