Geen zichtbaar onderdeel weliswaar, maar dat maakt ons niet minder trots. Van Compoform kregen we de opdracht om onze PP1-lijm te leveren voor de vloerdelen van de tribunes, waar de stoelen op bevestigd worden. En dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. We spraken met Max Hamm van Compoform over deze samenwerking.

Compoform in het kort

Max vertelt dat Compoform zich bezighoudt met de ontwikkeling van thermoplastische composieten. Dit zijn kunststoffen die onder invloed van druk en warmte gevormd en gezet kunnen worden. Vaak fungeren ze als vervanger van hout. Denk bijvoorbeeld aan de steigerbouw, carrosseriebouw, flightcases en podiumdelen. Gewichtsbesparing en duurzaamheid spelen hierbij een grote rol. Op een volle bezorgwagen bespaar je zo’n 200 kilo en de kunststoffen gaan veel langer mee. De kunststoffen die ze bij Compoform gebruiken zijn daarnaast heel sterk, vaak zelfs sterker dan hout. Bovendien zijn ze voordeliger. De initiële investering is dan wel groter, maar de producten gaan langer mee. 

De opdracht

Elke Grand Prix kan rekenen op vele duizenden toeschouwers en die moeten allemaal een plek hebben op de tribunes. De vloerdelen op deze tribunes zijn gemaakt van glasvezelversterkt polypropyleen (PP) geproduceerd door Compoform. Hiervoor moesten PP en aluminium met elkaar verlijmd worden. Dat is geen eenvoudige opgave, want PP is zeer moeilijk te verlijmen. Het is een zogenaamd Low Surface Energy-materiaal (LSE). Dit houdt in dat een actief oppervlak ontbreekt, waardoor er weinig aan blijft hechten.

Max geeft aan dat ze door eerdere samenwerkingen met Berkleba wisten dat wij importeur zijn van de PP1-lijm van Acralock. Door het toevoegen van speciaal hiervoor ontwikkelde grondstoffen kun je hiermee wél LSE-materialen verlijmen. Omdat Compoform niet over één nacht ijs gaat vonden er tests plaats met een aantal lijmen, waaronder die van ons. Hieruit bleek dat onze PP1 lijm de sterkste verbinding opbouwde en daarom kregen wij de opdracht om de lijm te leveren voor dit mooie project. Dat hebben we uiteraard met veel plezier gedaan. En de uitslag van de Grand Prix? Dat was de kers op de taart! Alleen een beetje jammer dat mensen de stoelen niet erg op prijs leken te stellen en alleen maar stonden te juichen en springen…

Heb je ook een verbindingsvraagstuk waar je ons advies bij kunt gebruiken? Neem contact met ons op, we helpen je graag!