Werk je als professional met lijmen in de industriële sector? Dan is dat niet altijd zonder gezondheidsrisico. Sommige lijmen bevatten namelijk schadelijke stoffen zoals di-isocyanaten. Dat zijn sterk irriterende stoffen voor de longen, de slijmvliezen van de ogen en het maagdarmkanaal. Daarnaast worden ze ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Di-isocyanaten komen in ons vakgebied voornamelijk voor in Polyurethaanlijmen (PU-lijmen).
Omdat veilig en gezond werken bij Berkleba erg hoog in het vaandel staan vind je dit soort lijmen nauwelijks terug in ons assortiment. Ook de Europese autoriteiten zijn zich bewust van het gezondheidsrisico dat het werken met di-isocyanaten met zich meebrengt. Daarom zijn professionele gebruikers met ingang van 1 januari 2023 wettelijk verplicht een gecertificeerde training te volgen voorafgaand aan het gebruik van deze producten, zodat de veiligheid gegarandeerd is.
Wanneer klanten Berkleba om advies vragen over producten of verbindingen, vormen onze specialisten een antwoord op basis van ervaring óf aan de hand van een testonderzoek. Soms blijkt dat een PU-lijm het enige product is dat in alle wensen en behoeften voorziet. Maar veel vaker bieden andere producten zoals Methyl Methacrylaat tweecomponentenlijmen (MMA-lijmen) of MS-Polymeerlijmen een gelijkwaardige of betere oplossing. Tijd dus om de eigenschappen en voordelen van deze lijmen op een rijtje te zetten.
Alternatieven voor Polyurethaanlijmen
Methyl methacrylaat tweecomponentenlijmen (MMA-lijmen)
MMA-lijmen zijn ontwikkeld voor flexibele, permanente lijmverbindingen. Deze lijmen bestaan uit 2 losse componenten, hars en harder, die tijdens het toepassen pas gemengd worden. Al onze MMA-lijmen zijn verkrijgbaar in meerdere open tijden, van 5 tot 60 minuten. Afhankelijk van een productieproces kies je voor de lijm met de gewenste open tijd. Deze MMA-lijmen bieden heel wat voordelen:
- Geen voorbehandeling met primer nodig. Zelfs niet op aluminium of op zogenaamde LSE materialen als PE of PP.
- Zeer geschikt voor volvlaksverlijming.
- Hoge elasticiteit vangt trillingen op en zorgt voor demping tot een lijmdikte van 12mm en bij speciale formulering zelfs tot 50mm.
- Geen verzakking bij verticale toepassing.
- Goed bestand tegen weersinvloeden en chemicaliën.
- Lijmnaden van 0,5 tot 12mm mogelijk.
- Goede omgevings-/chemische bestendigheid.
- Permanente taaiheid en elasticiteit.
- Voor de allersterkste verbinding op PP of PE met een MMA-lijm gebruik je Berkleba’s PP1.
- Met onze SA10 kan op aluminium een trekkracht van 3kg per m2 worden opgebouwd.
- Voor elk materiaal, van aluminium tot composiet, hebben we een MMA-lijm van Acralock in ons assortiment.
MS-Polymeerlijm
Berkleba MS-Polymeerlijmen zijn soepele, zeer sterke, synthetische lijmen. In ons assortiment vind je meerdere soorten MS-Polymeerlijmen, geschikt voor allerlei toepassingen. Er zijn een aantal voordelen die al deze varianten gemeen hebben:
- Duurzame en flexibele verbinding.
- Reukarm.
- Emissiearm.
- Overschilderbaar.
- UV- en weersbestendig.
- Niet corrosief.
- Hechten ook op vochtige oppervlakken.
- Beschikken over een zeer grote slagvastheid.
- Kunnen worden toegepast op nagenoeg alle materialen.
Na volledige uitharding zorgt een MS-Polymeerlijm voor een permanente en elastische verbinding die uiterst sterk is. MS-polymeerlijmen kunnen in veel gevallen gebruikt worden zonder voorbehandeling. Maar bij hoge sterkte verbindingen, dan is een voorbehandeling met BMSP-washprimer onmisbaar. Deze primer bevat dan wel geen di-isocyanaten, maar bezit wel andere gevaarlijke stoffen. Wij adviseren daarom voor het gebruik hiervan PBM’s te gebruiken en een goede voorlichting te vragen of training te volgen.
Nieuw! Emissiearme PU-lijmen
Een nieuwe ontwikkeling zijn de zogenaamde emissiearme polyurethaanlijmen. De technologie achter deze lijmen staat nog in de kinderschoenen. Deze emissiearme lijmen bieden de eigenschappen van een PU-lijm, maar bevatten geen gevaarlijke stoffen. Neem gerust contact op met onze lijmspecialisten bij interesse in deze lijmen. Zij vertellen graag meer over deze nieuwe ontwikkeling.
Wet- en regelgeving als een PU-lijm de enige beste optie is
Blijkt een PU-lijm de enige beste oplossing voor een verbindingsvraagstuk, dan bieden we naast de lijm ook een (online) training met certificering aan. Dit is verplicht en wettelijk vastgelegd door de Europese autoriteiten onder de verordening ‘REACH’. Uiterlijk 24 augustus 2023 moeten alle professionals die werken met lijmen die di-isocyanaten bevatten opgeleid en gecertificeerd zijn.
Met het aanbieden van de training voldoen we niet alleen aan de wet, maar zorgen we er ook voor dat professionals op een verantwoorde manier kunnen werken met onze lijmen die di-isocyanaten bevatten. Dat vinden we minstens zo belangrijk.