Waar we tot op heden onze tests uitvoerden in de testruimte van Berkleba in Nijmegen, kunnen we nu ook professionele testen uitvoeren bij jou op locatie. Dat doen we met behulp van onze nieuwe dolly-tester. Met dit compacte apparaat kunnen we de hechtingssterkte van alle lijmen in ons assortiment op nagenoeg alle denkbare materialen testen. Een uitbreiding waar we trots op zijn!

Met onze trekbank, in onze testruimte, voeren we single lap shear lijm testen uit volgens de EN-1465 normering. Naast de testmethode voor lijmverbindingen, kunnen we met deze testbank ook tapes testen volgens de ASTM D3167 (roller peel test) normering. De trekbank is gekoppeld aan software voor registratie en rapportage van de testresultaten. Door middel van single lap shear- en roller peel tests kunnen we een exacte berekening maken van de waardes die onze producten halen op jullie materiaal.

Een uitgebreid testrapport is mooi, maar het uitvoeren van een destructieve sterktetest in uw bijzijn is natuurlijk ook erg leuk om te zien. We verlijmen (indien gewenst, én als de droogtijd van de desbetreffende lijm het toestaat) bij u op locatie een aluminium dolly van 14mm op het materiaal dat getest moet worden, vervolgens kunnen we met dit apparaat aan deze dolly trekken met een sterkte tot 755kg. Resultaat, je ziet direct bij hoeveel kilogram het materiaal, of de lijmverbinding bezwijkt.

Vervolgens mag jij besluiten of de gemeten sterkte voldoet aan de kwaliteitseisen die jij stelt aan je product. Als je de sterkte van de verbinding te laag vindt, of als je daarna toch een uitgebreid rapport wil ontvangen, dan nemen wij wat materiaal mee om op kantoor alsnog een test uit te voeren volgens de correcte ASTM, DIN of EN normering.

In onderstaande video zie je onze Dolly-tester in actie. Hierbij is een Aluminium Dolly (20mm) met behulp van onze PP1 verlijmd op het beruchte en zeer moeilijk verlijmbare materiaal Polypropyleen (in dit geval is een lichtgewicht composiet sandwichmateriaal gebruikt dat bestaat uit een combinatie van glasvezels en Polypropyleen).

 

Berkleba Gif Def

Zoals te zien in de video bezwijkt de verbinding bij een treksterkte van 203kg en heeft de lijm de toplaag van het materiaal losgetrokken. In de lijmtheorie wordt een dergelijke breuk een ‘Substrate Failure’ genoemd. Dit wil zeggen dat de adhesieve sterkte (hechtingssterkte van de lijm op het materiaal) hoger is dan de interne (cohesieve) sterkte van het materiaal. Conclusie uit deze video:
De gebruikte lijm is correct voor deze toepassing.

Een kwalitatief goede verlijming zorgt voor een kwalitatief goed product. We staan daarom klaar om je te helpen een product te ontwikkelen/selecteren dat bestand is tegen de krachten waaraan het blootgesteld zal worden.

Wil jij weten of jullie huidige lijm of tape correct is voor de toepassing, zit je midden in een productontwikkelproces en heb je hulp nodig bij het selecteren van de juiste lijm of tape, of heb je een andere vraag over verbinden of bevestigen? Neem dan contact met ons op via info@berkleba.nl of bel ons op 024 366 06 21.